A.G. Gort

andries.webpAndries Gerrits Gort werd op 24 Januari 1914 geboren in Enschede, zoon van Stoffer Gort en Pietje Gort-Oost, en woonde tijdens de oorlog aan de E.van Reijdstraat 14 in Deventer. Andries was in de Tweede Wereldoorlog tekenaar van de illegale Trouw. Op 27 Januari 1944 wordt Andries Gerrits Gort door twee medewerkers van de Sicherheitsdienst opgepakt en hardnekkig verhoord. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis in Haaren. Op 18 maart 1945, een maand voor de bevrijding, sterft Andries Gerrits Gort in het kamp Langenstein - Zwieberge. Nu, 77 jaar later, is er van Kamp Langenstein Zwieberge niet veel meer over. Het terrein is vrij toegankelijk en in het informatiecentrum is veel informatie over de Nederlandse gevangenen te vinden.

Neef Andries G. Gort, vernoemd naar zijn oom was erg betrokken met het lot van zijn oom. Binnen zijn familie werd nooit over zijn oom gesproken. Neef Andries is daarom vele jaren later zelf op onderzoek uitgegaan. Vele bezoeken aan kamp Langenstein-Zwieberge in Duitsland, veel speurwerk in boeken en archieven en vele gesprekken met betrokkenen hebben geleid tot een indrukwekkend verhaal van zijn oom, Verzetsstrijder Andries Gerrits Gort.

trouw.webp

Klik hier voor het aangrijpende verhaal.

Op 10 Augustus 2017 is er op de E.van Reijdstraat 14 ( nu nr.23 )te Deventer, door de Werkgroep Struikelstenen Deventer een struikelsteen gelegd ter nagedachtenis aan Andries Gerrits Gort.

struikel.webp